Waterspinnen

Familie Cybaeidae

Terug naar start <------

Genus Argyroneta

Dit is de enige soort in deze familie, Argyroneta aquatica, ook wel bekend als waterspin. Zij is uniek omdat ze het overgrote deel van zijn leven in het water leeft. De wetenschappelijke naam van de spin, Argyroneta, betekent 'in een zilveren bel'. Het zilveren belletje is een luchtbel dat om het achterlijf van de spin zit en die de spin voorziet van zuurstof. Speciale haartjes zorgen ervoor dat de luchtbel aan de spin blijft hangen. De spin gaat regelmatig naar de oppervlakte om de bel te verversen.

Argyroneta aquatica maakt een web onder water en vult dat met lucht. Ze Ze neemt lucht van het oppervlak en veegt het met haar poten van haar lichaam in het web af. Ze herhaalt dit tot dat het web vol zit met lucht. Difusie en luchtbellen uit het water voegen ook lucht aan de bel toe.

Prooi wordt onder water gevangen en gedood met een giftige beet. Ze eet de prooi in haar onderwaterhuis op. De spin is een uitstekende jager en kan snel tussen de waterplanten zwemmen.
Vervellen doet ze op het land of in een andere luchtbel.

De spin gunt zich nauwelijks een voorspel voor de copulatie maar het mannetje en vrouwtje brengen wel enige tijd na de paring samen door.
De eitjes worden in de late lente of vroege zomer in een wit spinselzakje in een aparte luchtbel bewaard .
In de herst wordt het nest afgesloten en de spin overwintert hierin.

Het mannetje is 9 tot 12 mm lang en het vrouwtje 8 tot 15 mm. Ze zijn licht tot donker geel-bruin van kleur.
Ze komen voor in begroeid, schoon, niet stromend water.

De beet van deze spin is erg onaangenaam en kan beter vermeden worden.


 Argyroneta aquatica bezig een luchtbel van het wateroppervlak te nemen.


Ed Nieuwenhuys, 23 maart 2023
6 juli 2020, 18 maart 2007, 1 maart 2003

De foto's van deze pagina staan in: E. Kullmann, H. Stern, Leben am seidenen Faden, Die raetselvolle welt der spinnen, 1975, Verlagsgruppe Bertelsmann Verlag, Munchen, Germany, ISBN 90 222 0239 9