Zes-oog spinnen

Familie Segestriidae

Terug naar start <------

Deze familie, alle in het genus Segrestria, bevat drie soorten in NW-Europa.
De lengte van deze spinnen varieert van 7 tot 21 mm en ze hebben een lang cilindrisch lichaam met een duidelijke tekening.

Net zoals de Dysderidae, Segestriidae and Scytodidae, hebben deze spinnen zes ogen. De ogen zijn in drie groepje van twee geplaatst.
Opvallend bij alle drie de soorten is dat zij de eerste drie potenparen naar voren richten en het vierde potenpaar naar achter wijst.
Ze leven op boomschors of in muren in een buisvormige schuilplaats. De spin maakt een buisvormige schuilplaats. Waar de buis uit de schors of muur komt worden ongeveer tien struikeldraden rondom de opening gespannen. Als het donker is gaat de spin aan het einde van de buis zitten en houdt haar poten op de struikeldraden. Als een insect over de draad struikelt is zijn lot bezegeld en wordt het gegrepen en de buis in getrokken.
De eieren worden in de schuilplaats gelegd en de moeder bewaakt de jongen tot dat ze hun eigen weg gaan. Als de moeder doodgaat wordt ze soms opgegeten door de jongen.

Segestria senoculata in haar schuilplaats klaar om aan te vallen

 


Genus Segestria

Segestria bavarica (Muurzesoog) gevonden in Ooij (nabij Nijmegen)  
Segestria bavarica Segestria senoculata
Segestria bavarica (Muurzesoog) gevonden in buurt van de kust in Den Helder, Holland. De spin is 12 mm lang. Foto door Bert Pijs Segestria senoculata (Boomzesoog) komt vaak onder boomschors voor maar ook in scheuren van muren. Ze is ongeveer 10 mm lang.
Segestria florentina
Hier zijn de zes ogen goed te zien, in plaats van acht ogen die de meeste spinnen hebben. Segestria florentina (Kerkzesoog) door Jasmijn Kuijper. Dit is één van grotere spinnen in Europa met een lengte tot wel 23 mm. Ze komt in de warmere streken van Europa en Zuid-Engeland voor. Deze komt uit Hoek in Zeeuws-Vlaanderen.

 

Ed Nieuwenhuys, 4 november 2010,

18 maart 2008, 12 november 2006, 22 september 2006, 16 december 2005