Woordklok

<- Startpagina klokken en zo

Een woordklok geeft de tijd weer in tekst. De tekst wordt gevormd door de juiste letters op te laten lichten in een matrix van letters.

Mirien Thomaha

De verlichting van de letters wordt door LED's verzorgd. Dit kunnen witte of kleuren RGB-leds zijn. Met RGB-leds kan in principe elke kleur gemaakt worden. Het wit van RGB-LED's is niet zo helder wit als met de witte LED's maar hebben een lichte blauwzweem.

De woordplaat wordt met vinylbelettering op een glazen plaat aangebracht. Het vinyl op glas wordt gemaakt door een bedrijf dat gespecialiseerd is in vinylbelettering. Het vinyl kan in zwart maar ook in andere kleuren gemaakt worden.  Het vinyl kan op gespiegeld of ontspiegeld glas er voor of er achter het glas worden geplakt. Vinyl geef een mooie matte voorkant maar kan dan makkelijker beschadigen.

De kast wordt bij een timmerman uit Badhoevedorp gemaakt van hout. Het hout kan geschilderd of gespoten worden of de natuurlijke uitstraling behouden en met olie behandeld zijn. De keuze uit houtsoorten is groot. De maten van de kast kan variëren van 23 x 23 cm tot heel groot.  Gangbaar is tot 33 x 33 cm. De diepte is minimaal 5 cm.

Houtsoorten
Het hout voor de kast wordt onder andere bij Fijnhout in Amsterdam aangeschaft. Vaak restanten voor één kast.

In de klok zit een ATMEGA-chip. Dit is een kleine computer. Deze leest een lichtdetector uit die de intensiteit van de leds aanstuurt. Hierdoor brandt de klok 's nachts op een lage intensiteit en voluit als de klok in de zon staat. Een temperatuur gecorrigeerde timer zorgt er voor dat de klok slechts enkele seconden per jaar verloopt. Met een draaiknop kan de tijd gelijk worden gezet. Optioneel kan met een DCF-module de exacte atoomkloktijd worden uitgelezen en hoeft de klok niet meer gelijk gezet te worden, een Bluetoothmodule maakt het mogelijk de klok met een telefoon te bedienen en de tijd daarmee gelijk te zetten.

printplaat verlichting
Printplaat met ATMEGA-chip De plaat met verlichting

De verlichting kan verzorgd worden door witte leds of door RGB-leds. De aansturing van de leds door de electronica daarachter is verschillend. De witte leds worden door  zogenaamde shift-register en Darlinton chips aangestuurd. De kleuren RGB-leds kunnen individueel worden aangezet vanuit de computersoftware.

De kast, voorplaat en elektronica kost rond de 200 Euro.
Als alle onderdelen in huis zijn is het ongeveer 40 uur werk om de klok in elkaar te zetten. Veel tijd gaat zitten in het solderen van de printplaat en de verlichting. Het maken van het framewerk rond de verlichting is een precies werkje en is ook een paar uur werk. Daarna wordt dit verlichtingsframe, dat tussen de verlichting en de voorplaat met letters zit, wit geschilderd. 

Instructies om de klok zelf te bouwen 

<- Start

 Meer info? Email

Of wilde je een Fibonacci-klok maken?

Fibonacci-klok
  Fibonacci-klok
Diverse klokken Binnenkant klok
Diverse woordklokken uit 2015 De electronica van een witte led klok
Witte klok Klok No4
   
Opticienklok binnen Mondriaanklok
Verlichtingsframe, spacerplaat, voor de "Opticienklok" Mondriaanklok. NB kleurenleds zijn erg slecht te fotograferen.
In werkelijkheid zijn de kleuren minder flets.
Zebranoklok Kleurendisplay
Woordklok uitgevoerd in zebrano-houten kast Kleurenleds aan elkaar gesoldeerd tot ....
Kleurendisplay Witte leds
Een ketting van bijna 100 leds Voorkant van witte leds met bedrading
Schilderen Klok van binnen
Spacer frame van MDF Test van de electronica van de witte led woordklok
Specerplaat PrintplaatV31
Kant en klaar spacer frame Printplaat met Bluetooth-, klok- en DCF-atoomklok en FTDI-module

Meer info? Email

Home

Ed Nieuwenhuys (©2015-2018)