Grondspinnen

Familie Zoropsidae

Terug <------

Zoropsis spinimana
Deze familie bevat 67 beschreven soorten in tien genera en komen werelwijd voor.


Genus Zoropsis

Zoropsis spinimana
Zoropsis spinimana man (foto Radboud Kloos)

Deze spin lijkt op een wolfspin. Het is een uitheemse spin die hier oorspronkelijk niet voorkwam. In Nederland komt alleen Zoropsis spinimana voor. De laatste jaren wordt hij regelmatiger in Nederland waargenomen. Het is een grote en snelle spin.
Zoropsis leeft in het Middelandszeegebied maar alleen de soort Zoropsis spinimana migreert noordwaarts en komt regelamatig ten noorden van de Alpen voor, maar dan alleen in en rond huizen. Een beetje vergelijkbaar met de trilspin die ook uit hetzelfde gebied komt en hier ook niet thuishoort. De spin heeft de naam garagespin gekregen omdat hij daar regelmatig in gezien wordt. Zoropsis spinimana is een echte kosmopoliet en komt ook in Californië, Verenigde Staten, voor.
De hier getoonde spinnen zijn allemaal in Nederland gevonden. De spin in donker bruin, grijzig van kleur en heeft twee tot drie opvallende donkere vlekken op zijn rug. Deze soort heeft 8 ogen, in twee rijen van vier gepositioneerd. In tegenstelling tot de rest van de familie maakt deze soort geen vangweb maar jaagt actief achter zijn prooi aan. Als het vrouwtje eitjes gaat leggen maakt zijn wel een cribellaaat web waarin zij haar cocons hangt. Die komen na een paar weken uit. De spin maakt haar cocons in april maar in gevangenschap in Nederland werd in december al een cocon gemaakt waaruit in januari de hier getoonde jongen kwamen.

Acht ogen, twee rijen van vier De eerste stappen, jonge Zoropsis spinimana
Zoropsis spinimana in haar web  
Zoropsis spinimana vrouw Zoropsis spinimana vrouw
Zoropsis spinimana man (Foto Radboud Kloos)  


Genus Zoropsis Simon, 1878

Zoropsis albertisi Pavesi, 1880; Tunisia
Zoropsis media Simon, 1878; Western Mediterranean
Zoropsis oertzeni Dahl, 1901; Italy, Greece, Balkans
Zoropsis rufipes Lucas, 1838; Canary Is., Madeira
Zoropsis spinimana (Dufour, 1820) Mediterranean to Russia (USA, introduced)


Ed Nieuwenhuys, 23 maart 2023

 25 juli 2020 , 11 Mei 2013, 25 april 2007

Back <------