De spin

Algemeen

Web en spindraad

Het lichaam

Seks en voortplanting

De kaken en gif

Spinnenvijanden

De bloedsomloop, de longen, de vervelling

Literatuur en verantwoording

Zenuwstelsel en zintuigen, de poten

Spinnenvijanden

De spin is een eetbare eiwitrijke prooi en heeft daarom ook vijanden.
Nematoda (rondwormen) en mijten zijn beruchte parasieten van de spin.
De rood gekleurde mijten zijn duidelijk herkenbaar op de spin linksonder en de larve rechtsonder is bijna volgroeid.


Ook vogels, hagedissen, schorpioenen en duizendpoten verslinden veel spinnen.

Er zijn gespecialiseerde sluipwespen (Pompilidae) die spinnen vangen en er eitjes in leggen. De larven ontwikkelen zich in de verdoofde spin. Soms zijn de sluipwespen zo gespecialiseerd dat deze maar op één specifieke spin jaagt.

Photo Michael Barritt Photo Seth van Ringelenstijn

Vlliegen van de familie(Acroceridae) leggen zwart gekleurde eieren op vegetatie waaruit erg mobile larven komen. Via de poten van de spin kruipen deze in de boeklongen wat uiteindelijk fataal voor de spin wordt.

Wesp met spin

Mantis, Mantis religiosa

Er zijn ook spinnen die spinnen vangen. De grootste vijand van de spin, is buiten verwachting om, de spin zelf. Een bekende spin in huis, de trilspin Pholcus phalangioides , is een ware spinnenmoordenaar en in het voorjaar één van de laatst levende spinnen in huis. Alles hebben ze verorberd, uiteindelijk zelfs hun soortgenoten. Ook in de familie Mimetidae en Ero bevinden zich meerdere spinneneters.

Ero valt een te overmeesteren spin zeer snel aan en bijt hem in een poot. Zich snel terugtrekkend wacht deze tot de spin overleden is om hem daarna leeg te zuigen. De mens. Met al zijn natuur verstorende bezigheden vernielt hij veel omgevingen waarin een spin gedijt. Gifstoffen en landbouwmachines maken veel slachtoffers. Veel spinnen staan inmiddels op de rode lijst van uitstervende soorten. Vogelspinnen worden ook steeds zeldzamer omdat zij met grote hoeveelheden in Zuid-Amerika gevangen worden om verkocht te worden als hebbedingetje in een terrarium. Het houden en doden van spinnen is bij de wet verboden met als uitzondering wanneer het een studieobject betreft. Gelukkig worden steeds meer volgelspinnen gekweekt en niet meer gevangen in hun oorspronkelijke leefomgeving.

Trilspin, Pholcus phalangioides met huisspin Tegenaria als prooi  
Huisspin Tegenaria atrica met trilspin Pholcus phalangioides als prooi
Spin met mijten op zijn kop

Hoe ontkom je je vijanden?

De spin heeft diverse methoden ontwikkeld om aan zijn viijanden te ontkomen.
Een veel gebruikte tactiek is zorgen dat je niet gezien wordt.

Camoufleer jezelf door op een dood stukje hout te gaan lijken zoals deze Tmarus piger.

Jezelf dezelfde kleur als je omgeving geven werkt erg goed . Een diep gat in de grond graven is ook een goede manier om niet makkelijk gevangen te worden.
Ga leven in een gat en wacht tot dat iemand over je draden wandelt is een goede combinatie van wonen en jagen. Net doen of het je allemaal niets kan schelen en jezelf de meest bonte kleuren geven werkt alleen goed als je goed kan kijken en zoals deze springspin Maratus volans, goed kan springen.
Phryganoporus nigrinus verstopt zich zelf in zachte zijde onder rommel. Of verstop je in een omgekruld blad zoals deze Australische bladkrulspin Phonognatha graeffei Photo Jurgen Otto
En dit stelletje Larinioides cornutus woont samen in een omgekruld blad. Bij onraad wordt het mannetje naar buiten gestuurd om de verstoring te onderzoeken.

---> Literatuur en verantwoording

Ed Nieuwenhuys, 24 maart 2023
11 mei 2013, 30 augustus 2008, jan 2004, maart 1999

Terug <------